Κολπική Μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία συχνή καρδιακή αρρυθμία η οποία έχει μελετηθεί αρκετά και αποτελεί μία νόσο που μπορεί να ελεγχθεί, να παροπλισθεί ή ακόμα και να θεραπευτεί σε σημαντικό βαθμό.
Τα αίτια είναι δεκάδες και σπάνια μπορούμε να αποδώσουμε με σιγουριά τις ευθύνες. Το σημαντικό όμως είναι η αντιμετώπιση της νόσου ασχέτως αιτιολογίας.
Ο τρόπος που παρουσιάζεται στους ασθενείς διαφέρει σημαντικά και είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως σε πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ενυπάρχει αθόρυβα. Δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει και ακίνδυνα. Για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται το συντομότερο δυνατόν. Φτερουγίσματα, ζάλη, κούραση, συγκοπτικά επεισόδια όλα πρέπει να ελέγχονται ως προς την αθωότητά τους.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και κατ’επέκταση η τοποθέτηση χόλτερ ρυθμού 24ώρου για την καταγραφή και τον εντοπισμό της αρρυθμίας.
Η αντιμετώπιση σχετίζεται με το είδος αλλά και με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά και ποικίλει από απλή παρακολούθηση, σε λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ως και καυτηριασμό των αρρυθμιογόνων κέντρων της καρδιάς. Συνηθέστερα η αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων από θρόμβους που μπορούν να σχηματιστούν εξαιτίας της αρρυθμίας και η αντιαρρυθμική αγωγή αρκούν.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!